Golub (Goblini): „Mi smo bend koji je gladan nastupa“

Golub (Goblini): „Mi smo bend koji je gladan nastupa“

Bačka Palanka još uvek pamti i prepričava nastup Goblina u Irish Pabu Old Cellar 14. februara 2015. Bilo je krcato i žestoko. Sada ste jedni od hedlajnera prvog izdanja Palanačkog Dunav Festa 16. juna. Šta se dešavalo sa Goblinima u međuvremenu?

Golub: Trudili smo se da odsviramo što je moguće više koncerata i da na taj način ispromovišemo naš poslednji album. U međuvremenu je bend započeo i rad na novom albumu.

Prilično ste aktivni s obzirom na to da živiš na drugom kontinentu. Koliko ćeš kilometara preći da stigneš na binu PDF-a?

Golub: Ovog puta ne baš puno. Pošto stižem iz Brisela preko Amsterdama, preći ću ’’svega’’ 1800 kilometara. Ipak, iz Bačke Palanke se vraćam u Adis Abebu tako da ću u povratku morati da pređem nekih 4500 kilometara. Ništa novo za mene.

Odakle crpiš energiju za nastupe kad uglavnom pravo sa aerodroma ideš na koncerte-što se ni ne primećuje na bini?

Golub: Mi smo bend koji je gladan nastupa. Sviramo oko 20 koncerata godišnje tako da živimo za svirke. Popeti se na binu i podeliti je s još četiri osobe koje voliš i koje znaš više od pola svog života je za mene sasvim dovoljna motivacija. Naravno, bilo bi krajnje nepošteno da ne spomenem i našu publiku koja je vrlo specifična i koja zajedno s nama uvek stvori fantastičnu atmosferu.

Poslednji album „Roba s greškom“ postigao je veliki uspeh i dosta pesama je završilo na setlisti koju izvodite. Šta novo spremate?

Golub: Kao što rekoh, počeli smo da radimo na novom albumu. Posao ide polako pošto rad na novim pesama zahteva da se bar s vremena na vreme vidimo i provedemo par dana zajedno. Ipak, izuzetno sam zadovoljan s idejama koje do sada imamo, a koje se polako, ali sigurno uobličuju u nove pesme.

Kako uopšte birate pesme koje ćete svirati na nekom festivalu pošto su ti nastupi specifičniji od solo koncerata?

Golub: Nemam pojma, hehehe…ali ne šalim se.

Na koje pesme publika najbolje reaguje?

Golub: To je presek pesama koje su se pojavile još 1994. godine na našem prvom albumu (Cipjonka, eLESdI se vraća kući…) pa do pesama koje se nalaze na našem poslednjem albumu (Splet okolnosti, Deca iz komšiluka…). Naravno, uvek se nađe i neko ko bi želeo da čuje neku pesmu koja nije toliko ’’popularna’’, ali je toj osobi iz nekog razloga draga. Trudimo se da s vremena na vreme osvežimo koncertnu listu kako bi obradovali i te osobe, ali to ne radimo preterano često pošto bi za to bilo super da bend može da se nađe i vežba zajedno što je nama u većini slučajeva nemoguće.

I vaš nastup nestrpljivo očekujemo na prvom Palanačkom Dunav Festu 16. juna kao i svih drugih, naročito posle inspirativne najave koju si snimio. Kakva su tvoja očekivanja od ovakvog spiska izvođača?

Golub: Biće to prava žurka. Imena su obećavajuća i sve su to bendovi koji znaju da stvore sjajnu atmosferu! Nema sumnje da će se ova svirka pamtiti.